måndag 28 februari 2011

Inbjudan till Vesper och samtal på fredag!

Var hälsade älskade vänner! Dagen som har gått har ägnats åt D-uppsatsen. Just nu håller jag på att sammanställa den första delen, som handlar utgår från Didaché. Snart kommer jag att gå över till 1 Clemensbrevet och de Trinitariska utsagor som föreligger i 58:2 och 64:1.¨


Häromdagen slog det mig att det kunde kanske vore en bra idé att lägga upp nyhetsbreven för "Klippan" här på min blogg. För er som inte är bekanta med detta kan jag berätta att Klippan är vad vi tillfälligt kallar vår nystarade bön och samtalsgrupp under den Evangeliska Kyrkan. Gruppen har sin bas i Jönköping och samlas förnärvarande en eller två gånger i månaden på torpa för att Tillbe den heliga Treenigheten, lyssna till teologisk undervisning, samtala och äta tillsammans. Vi utgår från en liturgisk vesper som även praktiseras i S:t Petrus Evnageliska Ortodoxa Församling i Halmstad. Vår längtan och vision med gruppen är att bilda Sveriges andra Evangeliska Ortodoxa Församling. Om Du är intresserad av att veta mer kring detta eller hälsa på oss går det bra att maila till undertecknad: crimson_pilgrim@hotmail.com
Nedan följer inbjudan till vår nästa samling som undantagvis kommer att äga rum på en fredag istället för torsdag som är vår vanliga dag.
-------------------------

Klippan Nyhetsbrev… Mars 2011
Tema: KYRKAN, Ecklesiologi (läran om Kyrkan)


"Genom att Jesus gav sitt liv för oss har vi lärt känna kärleken. Också vi är skyldiga att ge vårt liv för bröderna. Om någon som har vad han behöver här i världen ser sin broder lida nöd men stänger sitt hjärta för honom, hur kan då Guds kärlek förbli i honom?"

1 Joh 3:16-17, Bibel 2000

”De fattiga visar oss vilka vi är, profeterna visar om vilka vi borde vara.
Så vi gömmer de fattiga och dödar profeterna….”


Scott Albrecht, Catholic Worker

Allvarliga ord att börja nyhetsbrevet för denna månad med kan det tyckas. Men dessa ord säger något otroligt essentiellt till Kyrkan idag i den värld vi lever. Vi som kristna har tillsammans ett djupt ansvar i den här världen. Att vara motkultur till korruption, förtryck och kapitalism.

Helgen som just har gått har varit en viktig påminnelse för mig när det gäller dessa ting. Fredag till lördag samlades ca 120 personer från kommuniteter, kollektiv och andra vardagskristna gemenskaper ifrån stora delar av Sverige i en kyrka i Örebro för att samtala om detta. Vi inledde på fredagseftermiddagen med en demonstration i centrala Örebro och utanför polishuset, som en explicit protest mot avvisningarna av kristna Irakier. Det handlar om människor som med största sannolikhet skickas direkt in i döden. Detta kan inte få fortsätta och jag vill vädja till fler att ta del av demonstrationer och protester mot dessa massmord som svenska staten i stort sett sympatiserar med.

På sammankomsten fick vi sedan möjlighet att lyssna till ovannämnde Scott Albrecht från The Catholic Worker, olika personer ifrån kommuniteten Broderhof och ett par systrar från Mariadöttrarna. Scott betonade bland annat den kristnes roll som präst, profet, kung (som en avbild av Kristus) och hur dessa tre epitet behöver komplettera varandra för att ett helhetsbaserat kristet liv ska frambringas. Inte sällan är det profetrollen som hamnar i skymundan, eftersom Kyrkan tiger av bekvämlighet och ibland av rädsla för att vara Guds språkrör och sanningssägare i denna världen. I vissa situationer kan fredliga former av ”civil olydnad” (eller divine obiedience) vara en möjlig väg att gå för att få samhället att vakna inför det som pågår i vår värld. Aktuella exempel på det är att sitta i vägen för poliser när de vill hämta de Irakier som skickas tillbaka för att dö i sitt land eller att hälla blod utanför vapenfabriker som är understödda av statens kostymkamouflerade terrorism.

När allt detta är sagt vill jag betona att detta är ingenting som vi gör ensamma. Tillsammans och på olika sätt, i överensstämmelse med våra olika gåvor och inriktningar kan vi påverka och göra skillnad!!
---------------------------
Välkomna på liturgisk bön och samtal nu på FREDAG. Pågrund intensiva grekiska studier för undertecknad och osäkerhet på jobbfronten för Gusten, så kommer vi att göra ett eller ev två undantag från vår vanliga tid och plats. Jag ska försöka att se om vi kan få tag bilar så att vi kan samåka ifrån Jönköping för er som vill följa med. Förslagsvis åker vi från Västra torget (vid pingstkyrkan) i Jönköping ca 17:15.

Du som har bil och kan komma på samlingen får väldigt gärna höra av dig till mig så snart som möjligt. Och som vanligt ber jag er alla att anmäla er om ni kan komma eller inte på samlingen.
Fredagen (obs dagen!!) den 4e Mars kl 18, i ett hem utanför HABO.
Tema: Kyrkan

Herren vare med er alla!

/Simon Pilgrim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar